Alltså det här Almedalen?

Här kastar de ”rödgröna” partierna plötsligt fram förslag om gratis inträde på muséer och att digitalisera kulturarvet. Satsningen som går under kodordet ”Kulturlyft” ska kosta runt en miljard kronor och innehåller sju punkter:

– Kultur på ett klick – en satsning på digitalisering.
– Öppna museerna och sprid samlingarna.
– Barnkulturlyft. En maxtaxa införs i musik- och kulturskolan.
– Läsfrämjande insatser till läsovana.
– Nytt populärkulturcentrum för film, musik, dataspel, serietecknande.
– Satsning på svensk film med inriktning på ett nytt filmavtal 2012.
– Jobb och utveckling för kulturskaparna.

När det gäller ekonomiska satsningar i den storleksordningen så tycker man ju som ”utomstående betraktare” att det borde vara någon typ av långsiktig plan. Man kastar inte bara plötsligt upp en miljard av skattebetalarnas pengar i luften på det där sättet. Varför presenteras förslaget på politikens ”Kiviks marknad”?

Här förbereder de olika politiska grupperingarna strategier för att ”vinna ett val”. Man sitter i hemlighet och utarbetar planer och säkerligen också reservplaner. Man säger inte ett knyst utan plötsligt så släpper man planen – på nån miljard sisådär – eller kanske två… Av mina pengar…och dina…

Alliansen måste nu ta fram någon form av ”kontring”. Kanske blir det någon utgift i samma storleksordning?

Men är inte detta sätt att ”bedriva politik” förnedrande? Ska inte de som bidrar med sin skatt kunna förvänta sig en sansad ekonomisk förvaltning. Jag undrar hur länge som frågan utretts…

Självklart är det glädjande att det satsas på kultur men detta borde vara ett långsiktigt arbete och inget jippo.

Det är mycket ”kultur” just nu. Om det inte handlar om piraternas stölder och gratisräder som stjäl maten ur kulturarbetarnas munnar så handlar det om hur underrättelseorgan ska kunna hjälpa kulturarbetarna att få betaalt. Men här kommer så vänsterflygeln med lösningen: Vi tar pengar från skattebetalarna och låter dem betala. Är det inte lite Robin Hood över det hela?

Svenska Dagbladet skriver:
”Pengarna ska bland annat gå till bättre a-kassa och stipendier för kulturarbetare och till olika kulturorganisationer.” Enligt Peter Eriksson ska det också bli möjligt ”att försörja sig på kultur i större utsträckning”. Så ska alltså ”kulturskaparna” få betaalt. Lobbygruppernas arbete ger resultat.

Man lider med vårdpersonalen inom äldreomsorgen som inte har möjlighet att äta gratis.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar