It’s time to come to the aid of your country

Det tar emot att bege sig ut i okänd terräng.

Det känns ovant. Man ställer höga krav på sig själv. Man undrar om man har någonting att tillföra…

Om två och en halv månad är det dock val i Sverige.

Som utvecklingen sett ut de senaste få åren så är det viktigt att få detta rätt. Vi måste helt enkelt få stopp på vansinneskörningen!

HIT MEN INTE LÄNGRE!

Den ena kränkande lagen efter den andra radas upp som ett långt pärlhalsband.

Det som skulle bli en öppen värld blir en allmer stängd värld istället. Det som skulle bli en mer jämlik värld blir alltmer ojämlik. Den teknik som skulle öka vår frihet används istället för att åstadkomma ett fängelse för oss. Vi övervakas överallt där vi rör oss av kameror, närhets- och rörelsedetektorer, inpasseringskontroller och i vissa fall till och med av inopererade chip under huden…

Det tas fram teknik för att känna igen våra ansikten och för att avläsa våra sinnestillstånd, om vi är glada eller ledsna, om vi talar sanning eller ljuger. Det finns idag teknik som automatiskt kan avgöra på våra röster i telefon om vi ljuger eller talar sanning. Det finns teknik som gör samma sak via videokameror. Politiska ledares tal och gester utsätts för minutiös granskning av psykologer från andra stater. Läppläsare tjuvtittar via kikare på enskilda lågmälda samtal.

Längs USAs gräns mot Mexico patrullerar nu obemannade små flygplan, så kallade droner, utrustade med kameror och teleobjektiv för att upptäcka fattiga människor som försöker att ta sig över gränsen för att kunna få ett drägligt liv i ”möjligheternas land”. På gränsen mellan Afghanistan och Pakistan patrullerar likaledes sådana droner men utrustade med robotar för att döda terrorister men ofta istället dödar oskyldiga människor.

Israel använder sådana droner över Gaza för att övervaka befolkningen där och allteftersom de blir billigare och tekniken säkrare så ökar användningsområdena. Det är bara en tidsfråga innan vi har sådana även hos oss, för att övervaka kustområdena och skärgården, för att kanske övervaka trafiken på våra stora vägar, kanske för att övervaka enskilda villor och hus eller kanske rent av enskilda personer eller bilar.

Vi går mot en framtid där det blir oerhört enkelt att övervaka vem som helst, var som helst. Forskare arbetar idag med att försöka få små insektsliknande ”flygplan” att kunna bära med sig kameror eller avlyssningsutrustning.

Det är då viktigt att redan idag staka ut gränserna för vad vi vill acceptera. För gör vi inte det i förväg så har vi plötsligt tekniken över oss ”helt oreglerat” som det brukar heta. De här regleringarna har på senaste tiden används för att tillåta sådant som tidigare varit tveksamt men nu är det dags att sätta ned foten och säga: NU RÄCKER DET! Jag vill inte att mina telefonsamtal registreras. Jag vill inte att varje steg jag tar kameraövervakas. Jag vill inte att det registreras vart jag surfar. Lämna mig för i helvete ifred någonstans, någongång..

Vi behöver i detta val se till så att vi även representeras av orädda företrädare för vårt behov av en personlig integritet. Vi behöver företrädare som utan att tveka en sekund prioriterar vårt behov av en personlig sfär. Sådana som inte får kalla fötter och plötsligt byter åsikt.

För att kunna hjälpa till så att vi får detta så tar jag hoppet rakt ut!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till It’s time to come to the aid of your country

  1. Ping: Tweets that mention It’s time to come to the aid of your country | Hans Blogg -- Topsy.com

  2. morr skriver:

    Bra skrivet… men länka gärna in lite källor till dina påståenden.

  3. HansJ skriver:

    Tack så mycket!

    Jag lovar att länka mer. Tills dess och om det är någonting särskilt du tänker på så återkommer jag gärna med en länk om just det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s