Håll koll på piraterna!

Länkar som underlag till en tidigare post efterlystes och jag håller med. Det gör det naturligtvis roligare att läsa och det finns också otroligt mycket material att ta av. En tekniker ser naturligtvis oanade möjligheter med tekniken men det finns också oerhörda faror i en framtida utveckling som tillåts gå fel.

Så här ser de största ”dronerna” ut. De väger runt ett ton och kan flyga runt i många timmar med robotar i ”magen” eller med kameror för övervakningsuppdrag:

Sådana här ”droner” patrullerar i Afghanistan och nyligen fick ”Homeland security” i USA tillstånd att börja patrullera gränsen mot Mexico. I det fallet verkar det som att en något mindre typ av ”drone” kommer att användas.

Härnäst så bjussar vi på en film med några av användningsområdena. Musiken i samband med dödande är motbjudande (det är ju inget TV-spel) så sänk ljudet om ni är lika känsliga som jag är:

För lite mer närliggande ändamål i vårt trygga Norden så har ett företag i Tyskland, Microdrones GmbH, fiffiga lösningar om man vill veta vad grannen håller på med. Med deras lösning så skulle man med videokamera och förinställd GPS-rutt som man lagt upp i förväg kunna få en mycket god föreställning av hur det ser ut på FRAs huvudanläggning på Lovön utanför Stockholm. De skulle inte kunna göra så väldigt mycket för att skydda sig. Då man kan programmera dem i förväg med en GPS-rutt så ska det till en rejäl radiosignal för att störa ut GPS-signalerna (ingen operatör behöver ligga i busken). Flyghastighet ca 40 kilometer i timmen, aktionstid runt en timma med en enkilos videokamera. Visst kunde det kanske vara underhållande att se någon vakt hos FRA helt vilt dra av ett helt magasin från sin AK5 och missa alla skotten. Håll till godo:

På många håll i världen; på universitet och hos militära organisationer forskas det på att ta fram oerhört små flygande enheter för övervakning osv:

Det finns oerhört mycket material som visar på en trolig utveckling som gör det angeläget att våra beslutande församlingar får en mycket högre känslighet för integritetsfrågor.

Mer om framtiden

Det här inlägget postades i Övervakning, Piratfrågor. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Håll koll på piraterna!

  1. Hi friends, how is everything, and what you want to say about
    this article, in my view its genuinely amazing designed for me.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s