USAs ”Nationell Säkerhet AB”


Washington Post (tidningen är känd för att bland annat ha avslöjat Watergateskandalen i början av 1970-talet) fortsätter idag sin enorma artikelserie om den amerikanska övervaknings- och underrättelseindustrin. Dagens avsnitt handlar om hur allt mer av de nationella säkerhetsintressena övertas av privata företag och hur nationen förlorar kontrollen över händelserna.

Washington Post går i denna stort upplagda artikelserie, som föregåtts av en jättelik undersökning i två år av ett team på uppemot 35 journalister, till botten med det amerikanska underrättelsekomplexet som blivit resultatet i efterdyningarna efter attacken på ”The World Trade Center” 2001.

För att säkerställa att de som arbetar med de känsligaste delarna i underrättelseverksamheten i USA i första hand är lojala mot nationen så finns bestämmelser om att privata företag inte får lov att arbeta med vad som kallas myndighetsuppgifter. Dessa regler bryts kontinuerligt och på alla nivåer och inom alla myndigheter med sådana uppgifter.

Det som startade som en högst temporär aktivitet som svar på terroristattacker har blivit ett beroende som ställer frågan om inte för många idag arbetar med lojaliteter mot aktieägare i första hand och mot nationen först i andra hand.

Enligt tidningens uppskattningar så är, av de 854 000 personerna med högsta säkerhetsklassning, 265 000 anställda av privata intressen. Som ett exempel nämns att i CIA (Central Intelligence Agency) som har helt unika arbetsuppgifter, så utförs spionvärvning i Irak, utbetalningar av mutor i Afghanistan och skydd av ledande CIA-medarbetare av privata företag. Privata företag har kidnappat en misstänkt extremist på en gata i Rom, förhört intagna i hemliga fängelser utanför USA samt övervakat avhoppare som göms undan i Washingtons förorter. Vid CIAs huvudkvarter i Langely analyserar de terroristnätverk och vid CIAs träningsanläggningar så hjälper de till med träning av amerikanska spioner för användning utomlands.

Att det blivit på detta sätt förklaras av att man velat göra det lättare att anlita medarbetare fortare än det går med en trög byråkrati. Man trodde också, helt felaktigt som det visat sig, att det skulle bli billigare.

Man försöker nu att minska den inhyrda delen av arbetsstyrkan och har haft viss framgång. Under Barak Obamas två år som president har man lyckats minska den inhyrda delen något.

Det är också en inbyggd konflikt i det förhållandet att arbetsstyrkan är inhyrd av företag som främst ska tjäna sina aktieägares intressen och inte att tjäna nationens intressen.

Dessa företag kan ibland erbjuda dubbelt så hög lön som de federala myndigheterna får lov att betala sina anställda. Då konkurrensen om personer med högsta säkerhetsklassning är så hög mellan olika företag så kan de som söker anställning erbjudas så mycket som hundratusentals kronor enbart för att skriva på anställningskontrakt.

Företagen brandskattar också myndigheter i jakt på begåvningar och på så sätt lämnas myndigheterna med de yngsta och mest oerfarna medarbetarna allt eftersom de med erfarenhet flyttar över till industrin. Inom CIA så står 114 företag för ungefär en tredjedel av arbetsstyrkan eller cirka 10000 tjänster. Många av dessa är före detta militärer eller underrättelsepersonal som lämnar sina statliga anställningar för att istället arbeta mindre med högre lön samtidigt som de får ut statlig pension. Allt detta sker samtidigt som USA kämpar mot konkurser och vräkningar av medborgare som inte kan betala lån eller hyror.

Arbetsuppgifterna för dessa privatarméer av säkerhetskonsulter är så varierande att regeringen inte vet vad som ”outsourcas” eller ens riktigt hur många det handlar om. Washington Post uppskattar att det handlar om cirka 265 000 personer. I den databas som Washington Post sammanställt så listas 1931 företag som arbetar på nivån med högsta säkerhetsklassning. 533 av dessa företag existerade inte före år 2001 och andra som visserligen fanns tidigare har expanderat kraftigt.

Washington Post har gjort en enorm ansträngning under flera år med att sammanställa uppgifter och motarbetas naturligtvis av alla sekretessbestämmelser som hindrar en effektiv informationsinhämtning.

Det här inlägget postades i Övervakning, The Washington Post. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till USAs ”Nationell Säkerhet AB”

  1. Ping: Tweets that mention USAs ”Nationell Säkerhet AB” | Hans Blogg -- Topsy.com

  2. Beelzebjörn skriver:

    Ta en titt på det här gänget (Xe LLC, tidigare Blackwater) http://en.wikipedia.org/wiki/Blackwater_Worldwide och då framför allt på grundaren, Erik Prince. Vem vill arbeta för militär eller underrättelsetjänst, när man kan tjäna det dubbla för samma jobb, och dessutom vara skyddad av en lucka i lagen som gör att man har bättre skydd för anklagelser om krigsförbrytelser. Xe hyr dessutom ut personal för att fjärrköra de UAV:s som patrullerar Afghanistan, tränar polis, militär och privatpersoner på sin jätteanläggning i Virginia, med mera, med mera…

    Fyller inte Eric Prince (VD för världens största legosoldatsverksamhet, förmögen, fd elitsoldat med stark politisk – konservativ, givetvis – övertygelse och goda kontakter) alla kriterier som behövs för en utmärkt Bond-skurk, jag bara undrar? Verkligheten överträffar dikten ibland…

    Mer intressant här (video, msnbc): http://www.msnbc.msn.com/id/22425001/vp/32291727#32291727

  3. Ping: Lite smått samlat från dagen | Sagor från livbåten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s