Hemligheterna i grannskapet

Washington Post har lite över 2000 anställda och en upplaga strax över en halv miljon vilket gör tidningen till den femte största i USA.

Washington Post fortsätter idag sin artikelserie med att försöka beskriva storleksordningen och utveckling på det amerikanska säkerhets- och underrättelsekomplex som blivit ett av resultaten i efterdyningarna av attacken på ”The World Trade Center” 2001.

Hemligheterna i grannskapet” heter dagens avsnitt. Washington Post beskiver i denna hur anonyma jättekomplex växer upp som svampar ur jorden över hela USA. Där det tidigare bara var åkermark kan plötsligt någon tid senare finnas byggnader i storlek som ett IKEA med omgivande staket. Det handlar i många fall om fönsterlösa byggnader som kan rymma lika många våningar under jord som de som syns ovan jord.

De som bor grannar med dessa byggnader bryr sig ofta inte om vad som pågår därinne och många aktar sig i alla fall för att fråga – de kommer ändå inte att få några svar. En del av dessa byggnader är kontorshotell där företag kan hyra avlyssningssäkra kontor. De erbjuder avlyssningssäkra kommunikationer: telefon, internet osv…

Runt USAs huvudstad, Washington D.C., finns mängder med sådana platser. Dessa bildar en slags huvudstad i en ”alternativ geografi av USA”. Detta ‘Fort Meade‘-kluster är det största av cirka ett dussin liknande över hela USA vilka är ett slags nervcentra i ”Top Secret America” och dess 854 000 arbetare.

De som arbetar i dessa verksamheter talar aldrig om sitt arbete eller var de är stationerade. Diskussioner om underrättelseväsendets roll när det kommer till att skydda USA inträffar bara när någonting gått snett och regeringen undersöker saken eller då någon ”läcka” av hemligstämplat material, hamnar i nyhetsrapporteringen.

Överhuvudtaget så är existensen av dessa ”kluster” så lite känd att de allra flesta inte ens misstänker att de närmar sig centrat av ”Fort Meade” trots att GPSen i deras bil plötsligt börjar visa fel och får förarna att åka runt i cirklar eller göra oväntade U-svängar därför att regeringen störsänder alla radiosignaler i omgivningen.

När detta händer så betyder det att man är nära NSA (National Security Agency). Men det är svårt att säga exakt. Träd, murar och ett böljande landskap döljer NSAs närhet från de flesta utsiktspunkter och olika barriärer hindrar de utan tillstånd från att komma in i dessa områden.

Bakom dessa hinder ligger enorma byggnader med sina rader av bombsäkra fönster och bakom dessa kanske 30000 människor, varav många läser, lyssnar på och analyserar en formlig flodvåg av uppsnappade samtal, 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan.

Från vägen är det svårt att uppskatta hur stort NSA blivit, trots att byggnaderna upptar cirka 700 000 kvadratmeter och omges av nästan en halv miljon kvadratmeter parkeringsplatser. Detta kan verka stort men de närmaste femton åren planeras för 10000 fler tjänstemän; Ca 15 miljarder kronor ska gå till bara första fasen i expansionen; en sammanlagd ökning i storlek som kommer att utvidga området som detta kluster upptar, till cirka en och en halv miljon kvadratmeter.

De som arbetar här måste underkasta sig en hård disciplin. De genomgår regelbundna lögndetektor-tester, får underteckna tystnadsförbindelser och får skriva långa rapporter om de skulle göra utlandsresor. De tipsas om hur man hanterar nyfikna grannar och ”intresserade” vänner. Några tränas i att anta falska identiteter.

Om de dricker för mycket, lånar för mycket pengar eller umgås med medborgare från vissa länder, så kan de förlora sin säkerhetsklassning och en säkerhetsklassning (video) är biljetten till en livstidsanställning vid NSA eller dess systerorganisationer.

Artikeln i ‘The Washington Post’ fortsätter med att beskriva hur hela samhällen växer upp runt dessa centra. Skolor där tioåringar görs medvetna om vilka beteenden och livsstil som i framtiden kan ge säkerhetsklassningar och vilka beteenden som inte ger det. Dessa samhällen är några av de mest välmående i hela USA och underrättelsetjänsternas närhet påverkar hela livsföringen där.

I Washingtonområdet finns 4000 företagskontor som hanterar säkerhetsklassad information, 25 procent fler än förra året. Bland dessa företag finns sådana som specialiserat sig på inspektion av byggnadskontruktioner och skalskydd. Dessa företag bygger upp små underrättelsenätverk själva som förser dem med information om nya planerade byggnadskomplex, utökningar. Information om när andra företag flyttar eller skaffar nya kontor. Man håller reda på rykten…

Företagen har naturligtvis ett eget intresse av dessa saker. Dyker det upp affärsmöjligheter vill man naturligtvis vara med på festen. Det blir då en egen dynamik i detta. Systemen börjar att föda sig själva.

När en utökning är på gång kan man ”känna det i luften genom att det börjar dyka upp personer med en särskild typ av kostymer, särskild frisyr, uppförande och ett jagat utseende”. Det börjar dyka upp en annan typ också, sådana som kollar de andra – ”så ingen säjer för mycket”…

Det är dessa komplex som vårt eget FRA (Försvarets RadioAnstalt) gör affärer med. Det är med dessa som man säljer ut vad man själv vaskat fram i sina avlyssningar av kommunikationer i våra kommunikationskablar. Det kan röra sig om vad ryssarna sänder till sina ambassader runt om i världen men lika gärna vilka kontaktnät som svenska medborgare har. När, som vi sett, företagsvärlden börjar nästla sig in i underrättelsebranchen så är steget inte långt till att underrättelser även får stödja olika länders hela samhällsstrukturer inklusive näringsliv. Det handlar då också om att skydda arbetstillfällen i det egna landet.

Det handlar då också om att ge egna företag konkurrensfördelar. På andra länders medborgares privatlivs bekostnad…

Det här inlägget postades i Övervakning, The Washington Post. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hemligheterna i grannskapet

  1. Ping: Lite smått samlat från dagen | Sagor från livbåten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s