Det enorma komplexet och du…

I USA så får ”The Washington Post” lovord för sina Web-verktyg i samband med sin artikelserie ”Top Secret America”.


Det är ovanligt att det utvecklas en särskild databas med interaktiva delar för internet för att stödja berättandet och åskådligheten av materialet. Men detta är precis vad som behövs i detta fall. Vad som framträder här är ett oerhört intrikat, sammanvävt, komplex av beroenden och sammanhang. Vad som är slående är att det på grund av sin natur av hemlighet och sekretess undandrar sig naturlig överskådlighet. Detta är någonting som gynnar de inblandade företagen som arbetar på uppdrag av myndigheter eller varandra men inte nödvändigtvis i första hand är lojala det egentliga ändamålet.

Den databas som ‘Washington Post’ utvecklat innehåller information om 45 regeringsorganisationer, 1931 företag, 23 olika aktiviteter som utförs på över 10000 platser i USA och den är sökbar.

Databasen har enligt uppgifter nyligen varit ännu mer omfattande men Washington Post har valt att ta bort uppgifter ur den på begäran av någon myndighet. En kommentator tror att databasen tidigare innehöll exakta adressuppgifter till de olika anläggningarna men att man tog bort dessa. Till stöd för denna förmodan så hade databasen tidigare enligt vad Washington Post själva uppger en Google API-koppling. Då är det konstigt att man inte utnyttjade denna koppling fullt ut.

Man säger att spionen lägger pussel av var för sig ofarlig information. Washington Post säger sig ha fått informationen via helt öppna källor. En annan kommentar säger: ”Om någon statlig institution hade sammanställt samma uppgifter som nu Washington Post sammanställt så hade sammanställningen kunnat sekretessklassats”. Den är uppenbarligen så omfattande och bra.

I ”komplexet” ingår samarbete med Kanada, Storbritannien, Australien och Nya Zealand. Dessa länder är i underrättelsesammanhang så intimt sammanlänkade så det i praktiken är fråga om ett enda system. De kallas tillsammans med USA för ”fem ögons”-alliansen.

I samband med tillkomsten av vår egen FRA-lag framfördes flera gånger fakta och åsikter som tydde på att även Sverige och våra underrättelsetjänster var nära allierade med detta gigantiska ”komplex”. De underrättelser som vårt eget FRA uppsnappar och även obearbetade bulkdata avses överföras till och ingå i det material som ”komplexet” vaskar ur. Även den enorma flod av information som ”SWIFT”-överföringen innehåller kommer att ingå där. Både FRA-materialet som SWIFT-materialet innehåller uppgifter om svenska medborgares privatliv. Sverige deltar då som ett ”sjätte öga” i alliansen.

Vi själva, både genom FRA-lagen och via SWIFT-”samarbetet” med mera, bidrar alltså aktivt till att göda maskineriet. Därför är detta system även om det kan tyckas vara en intern angelägenhet för USA istället i högsta grad en angelägenhet för Sverige. Ungefär en tredjedel av ”komplexet” består av kontrakterade ”konsulter” och outsourcade arbetsuppgifter. Dessa utförs av hundratusentals privatanställda vars första lojalitet ligger mot det egna företaget.

Är dina bankuppgifter och dina telefonsamtal säkra hos din arbetsgivares konkurrenter i USA?

Fler som skrivit i närliggande ämnen:
Rick Falkvinge, Anna Troberg, Opassande, Farmorgun, Full Mental Straightjacket, Futuriteter, Oscar Swartz, HAX, Mark Klamberg och mängder av fler…

Det här inlägget postades i Övervakning, FRA, SWIFT, The Washington Post. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Det enorma komplexet och du…

  1. Jan-Olof Flink skriver:

    Nej! Naturligtvis är de inte det. Inte ens om USA låtit bli att outsorca till privata organisationer och företag hade uppgifterna varit säkra. USA:s underättelsetjänst har mer än en gång ”hjälpt till” när det gäller att vinna stora kontrakt för industrin.

    Hela syftet med CIA är att skydda amerikanska intressen, och amerikanska arbetstillfällen är en typisk sådan angelägenhet.

    Mvh

    /J-O

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s