Får vi be om stöörsta mööjliga ooväsende!

‘The Washington Post’ ägnade TVÅ år till att dokumentera en praktiskt taget hemlig regering. Det handlar om de som verkligen har makten i USA. Detta styre är sammansatt av personer från militären och andra underrättelseorgan och från de största företagen. Ett styre som ingen har en riktig överblick över, inte ens den amerikanska valda regeringen. Detta monster till privatregering spionerar, låser in, förhör och till och med utkämpar krig i skymundan och kostar hundratals miljarder dollar varje år. Även andra media rapporterar om dessa förhållanden.

Rapporteringen om detta var under tre dagar en förstasidesnyhet i den kanske mest inflytelserika tidningen i USA – ‘The Washington Post’. Denna tidning har gjort ett antal scoop varav det mest kända – rapporteringen om Watergateskandalen skakade hela nationen.

När ‘The Washington Post’ 1972 avslöjade Watergateskandalen så orsakade detta en formlig ”orkan” i USA. Avslöjandet resulterade i förhör och utredningar i två år och slutligen tvingades President Nixon att nesligt avgå 1974. Efteråt har händelserna filmatiserats och böcker har skrivits om händelserna.

Varför är det så tyst om avslöjandena denna gång?

Tusentals jätteföretag tillsammans med mer än fyrtio myndigheter i USA kostar de amerikanska skattebetalarna hundratals miljarder dollar varje år. Detta för att kunna jaga några hundra Al-Qaeda terrorister samtidigt som amerikanska familjer får lämna sina hem därför att de inte klarar av att betala sina huslån.

När lånemarknaden gav vika i USA blev många familjer hemlösa. Regeringen beslöt då att hjälpa bankerna som hade givit ut lån till låntagare som i många fall saknade förutsättningar för att kunna betala tillbaks dessa lån. Flera banker stod på randen till konkurs. Nu kommer rapporter om att notan för att reparera lånekarusellen kring de amerikanska hemlånen kan komma att uppgå till EN TRILLION dollar!

Samtidigt så betalade de största bankerna som mottog sådan hjälp av skattebetalarna, ut 1,6 miljarder dollar i bonusar till dem som hade orsakat krisen, direkt efter att låneinstituten hade fått dessa pengar. Dessa finansinstitut planerar dessutom även i år stora bonusutbetalningar. Vad avser bonusarna? Det kan ju åtminstone inte röra sig om belöning för ett skickligt utfört hantverk.

När stora aktörer blir så intrasslade i makten att man inte kan skilja det ena från det andra så är den enda chansen att få ordning att gräsrötterna, medborgarna, säger ifrån. Det var det som hände i Sverige. Det var också först när protesterna mot FRA-lagen här i Sverige började att höras rejält som det blev en ordentlig diskussion om den med flera förändringar i förslaget till den som följd.

Men i USA är det märkvärdigt tyst? Till en del kan det förklaras med att ingen av de hundratusentals som får sin inkomst från dessa verksamheter har någonting att tjäna på att kommentera och i de flesta fall är det troligen tjänstefel om de skulle göra det. Men mitt under ‘The Washington Post’s avslöjanden på tisdagen så tar Senatens underrättelsekommitté bort en paragraf i ett nytt förslag som ska ge regeringen utökad möjlighet att kunna genomföra kontroller av underrättelsetjänsterna efter hot om att President Obama annars skulle inlägga sitt veto mot hela förslaget. Den tillträdande chefen för detta kontrollorgan hade samtidigt inga höga tankar om ”The Washington Post”s undersökning.

Det är djupt olyckligt om granskningen och överblicken av dessa kostnadsslukare försvåras. Befolkningen i USA, och även vi, tjänar nog på att debatten kommer igång och inte ”lägger sig” som Fredrik Reinfeldt ville att FRA-debatten skulle göra.

Om inte debatten hålls levande lär sig makthavare att det är lätt att tysta ned kritiska röster och detta får inte ske.

Det här inlägget postades i Övervakning, The Washington Post. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Får vi be om stöörsta mööjliga ooväsende!

 1. Ping: Tweets that mention Får vi be om stöörsta mööjliga ooväsende! | Hans Blogg -- Topsy.com

 2. farmorgun skriver:

  Vi måste ut på gator och torg för att värva röster! Med public service media som gatekeepers runt den rådande makten finns ingen annan väg.

 3. HansJ skriver:

  farmorgun:
  Precis så uppfattar jag ordningen.

 4. Björn Odlund skriver:

  Oj, har HansJ börjat blogga och med bravur därtill, det hade jag missat…

 5. HansJ skriver:

  Tack för de orden Björn!

  Ta det som att jag uppfattar situationen som jävligt allvarlig!

  Alla ”vapenföra” måste komma vårt land och värld till undsättning. Det handlar i en utsträckning som sällan förr om vår frihet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s