Wikileaks släpper rubbet…

För en tid sedan släppte Wikileaks en videofilm som visade hur en amerikansk helikopter cirklade runt några män i Baghdad och hur man senare kallblodigt sköt ned och mördade dessa män varav två var journalister. En överlevde och släpade sig bort en bit. En skåpbil försökte undsätta honom men besköts strax av rått skrattande soldater i helikoptern. Två små barn i skåpbilen skadades allvarligt och mannen dog.

Hela händelsen filmades automatiskt från helikoptern men hemligstämplades. En ung soldat, Bradley Manning, som arbetade med underrättelseverksamhet läckte denna film samt de 91000 dokument som Wikileaks nu släpper. Den unge mannen har åtalats i USA och riskerar ett mycket långvarigt fängelsestraff.

Wikileaks släpper alltså mer än 91000 militära rapporter om kriget i Afghanistan. De väljer att släppa det via och med hjälp av tre internationellt välrenommerade tidningar:

(bilderna är klickbara för att komma till dessa tidningars artikelsamlingar)

Dokumenten beskriver USAs krig i Afghanistan i detalj dag för dag. Hur man skapat grupper med syfte att lönnmörda talibaner.

Julian Assange, skaparen av Wikileaks, förklarar här varför han beslutade sig för att publicera de hemliga amerikanska dokumenten om kriget i Afghanistan: Video här

Mer video från ”Channel 4

Den amerikanska regeringen (även den lilla synliga) är vilda!

”Kriget” i Afghanistan är grymt och urskiljningslöst och är det sista i mängder av erövringförsök som pågått åtminstone så långt tillbaka som till Alexander den Store. USA gör sig i detta krig skyldigt till skamlösa övergrepp på befolkningen.

Tidpunkten då Wikileaks släpper dessa dokument kommer bara några dagar efter att ‘The Washington Post’ publicerat sin artikelserie om ”USAs hemliga regering med 854000 anställda” som jag tidigare rapporterat om. Nu förbereder sig USA tydligen också för att anfalla Iran. Allt detta hänger samman. Det handlar om USAs försök att med alla medel underkuva och kontrollera stora delar av världen.

Vi har även kopplingar till dessa händelser i Sverige. Sverige deltar med trupp i Afghanistan som numera också har ”rätt” att inte bara skydda civilbefolkningen utan också gå till attack. Försvarets Radioanstalt (FRA) deltar med underrättelser i detta krig. Information om kriget i Afghanistan var en av de uppgivna anledningarna för instiftandet av FRA-lagen.

Om mindre än två månader så söker de som stödjer ”dessa verksamheter” nytt förtroende i valet till Riksdagen.

Var noga med vad du gör med din dyrbara röst!

Själv är jag Piratpartist!

Fler som skriver om de läckta dokumenten:
Christian Engström, Satmaran

Annonser
Det här inlägget postades i Övervakning, FRA, Wikileaks. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Wikileaks släpper rubbet…

 1. Ping: Intressant… Wikileaks släpper rubbet… | Hans Blogg | Signerat… //Mia Ankarvall

 2. Ping: Magnihasa: Ett läckert buktande | Piratkopiering

 3. ÄRRHÅ skriver:

  Du skriver om ”USAs försök att med alla medel underkuva och kontrollera stora delar av världen” och sedan att vi kan påverka detta genom att rösta på Piratpartiet. Så vitt jag vet har väl Piratpartiet ingen åsikt om varken kriget som sådant eller om Sveriges deltagande i ISAF-styrkan?

 4. Ping: Politiska inlägg från Twingly 2010-07-26

 5. HansJ skriver:

  ÄRRHÅ:
  Det är riktigt att Piratpartiet som sådant inte har någon uttalad åsikt om vare sig kriget som sådant eller deltagande i ISAF-styrkan. Privatpersoner i Piratpartiet har det dock och vi piratpartister är enligt min uppfattning undantagslöst humanister.

  Vi vill att FRA-lagen omedelbart ska rivas upp och ett av de mycket få argumenten som framfördes för denna lag, som syftar till att övervaka och registrera all teletrafik som går över landets gräns, var just att vi på det sättet skulle kunna skydda svensk trupp i Afghanistan! Ja, det uttalades så!

  Även om underrättelser som FRA skulle kunna få fram inte alls skyddar svensk trupp (Vi var några som tyckte argumentet om att skydda svensk trupp i Afghanistan var rätt löjeväckande) så bidrar de kanske ändå till andra insatser där. Och vi ser nu genom läckorna på vilket omoraliskt sätt som kriget förs. Titta gärna dessutom på helikopterfilmen. Visst är det vidrigt?

  Så även om Piratpartiet ”som sådant” inte uttalar någon direkt uppfattning så kan personerna i det göra så. Jag tycker om USA! Jag gillar landet! Men jag mår dåligt av hur de bedriver krig och vissa yttringar av hur de försöker främja sina egna affärsintressen.

  Vi kan eftersom Piratpartiet är en världsomspännande rörelse påverka vår framtid i alla avseenden av vikt genom att stödja det. Vi slåss nu för vår rätt till integritet, om vår rätt till fri kunskap samt att vi ska kunna dela kultur. Detta omöjliggör i en förlängning, som jag ser det, krig och lemlästningar av andra och oskyldiga människor.

 6. Ping: Angående Wikileaks « Full Mental Straightjacket

 7. ÄRRHÅ skriver:

  Jag uppskattar Piratpartiets engagemang för yttrandefrihet och rättssäkerhet, men att den svenska FRA-lagen skulle påverka krigföringen i Afghanistan ser jag som väldigt långsökt. Däremot borde du/ni som en global rörelse kämpa för att öppna upp länder som USA och göra fler dokument offentliga.

  När det gäller kriget så är det förstås hemskt när civila drabbas, oavsett om de är amerikanska soldater eller talibaner som står för attackerna. Att amerikanerna gör grova övertramp innebär dock nödvändigtvis inte att talibanerna är bättre. Det är det afghanska folket som måste få bestämma sin framtid, inte den väpnade styrka som effektivast krigsstrategi.

 8. katedervarg skriver:

  Assange – en anspråkslös man med en stor betydelse. Det måste vara vara fruktansvärt jobbigt för amerikanerna, att han inte har stort svart skägg och turban. Hur ska de nu kunna använda al Qaida-argumentet för att få stänga deras server?

 9. Ping: Deepedition » Wikileaks – hur mycket collateral damage är ok?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s