Wikileaks släppte INTE rubbet!

Jag skrev i min förra postning att ”Wikileaks släppte rubbet”. Detta var fel. Såsom framgår av Wikileaks web för läckan så släpptes endast 75000 av de cirka 91000 dokumenten som Wikileaks har tillgång till.

Wikileaks Afghan War Diary

Då denna web kan vara överbelastad så kan man även se materialet på backup-webben:

Kabul War diary

Det går även att ladda ned materialet som en torrent: Wikileaks Afghan War_Diary_2004-2010 En torrent är som alla vet bara en länk men om man har ett speciellt program så kan man då hitta källor med informationen.

Talesmän för de tre tidningar: New York Times, The Guardian samt Der Spiegel som fick tillgång till materialet och som har hjälpt till med att analysera de i många fall hårt kodifierade dokumenten, det användes friskt med förkortningar, säger att det var en mycket grannlaga uppgift att förbereda en publicering.

Man avstår från att omedelbart publicera dokument där man misstänker att en publicering skulle kunna innebära en fara för civilpersoner eller i övrigt innebära en säkerhetsrisk för inblandade personer.

Den amerikanska regeringens utbrott med hänvisning till risker för inblandade är således grundlös. De enda som löper risk är de som betett sig omoraliskt i sammanhanget.

Enligt Wikileaks så publicerar man i ett första skede cirka 75000 dokument och avser inom kort att publicera ytterligare 15000 dokument. Vissa dokument dröjer ännu längre då man av säkerhetsskäl behöver avidentifiera uppgifter eller annars vill invänta ett förbättrat säkerhetsläge, men allt ska slutligen komma att publiceras.

Att hävda nationella säkerhetsintressen när det egentligen handlar om personliga skäl eller om att skydda sin egen rygg är att fullständigt missbruka ett förtroende. Det är också skadligt i ett verkligt skarpt läge.

Därför behövs Wikileaks!

Fler som skriver om läckan:
Magnihasa, HAX, DN, Aftonbladet, SvD, Full Mental Straightjacket

Det här inlägget postades i Wikileaks. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Wikileaks släppte INTE rubbet!

  1. Ping: Politiska inlägg från Twingly 2010-07-27

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s