En djävulsk kapplöpning… ?

Svenska Dagbladet skriver i en artikel om ‘Wikileaks‘-läckan, måndag kväll:

”Wikileaks vill ändra på kriget”

Detta är helt i överensstämmelse med vad Julian Assange, grundaren av ‘Wikileaks’, sa på en presskonferens på måndagen. Nu är detta nog inte någonting speciellt för ‘Wikileaks’ utan troligen vill den absoluta majoriteten i världen ”ändra på kriget”.

Det senaste kriget i Afghanistan har snart pågått i tio år till ett oändligt lidande för många i detta, sedan mycket länge, hårt sargade land. Afghanistan ska, för vilken gång i ordningen vet ingen, misshandlas sönder och samman ”till fred”.

När ‘Wikileaks’ ”läcker” komprometterande uppgifter upphäver den amerikanska regeringen ett ramaskri och anklagar ‘Wikileaks‘ ”för att bidra till hotet mot nationen och äventyra militärens säkerhet”.

Enligt Carl Bildt är detta helt fel: ”Det är sensationellt för att det är en läcka, inte för att läckan innehåller några sensationer. Jag har inte sett någonting i det här materialet som förändrar någonting i den uppfattning jag har om vad som pågår i krigets verklighet”. Totalförsvarets forskningsinstitut tror inte heller att det finns några säkerhetshotande uppgifter i det material som ”läckts”. Så frågan är vad som egentligen pågår?

Nu har antingen Carl Bildt fel eller så har den amerikanska regeringen fel. Båda kan ju inte ha rätt. Man kan fråga sig om vad som är orsaken till att den ena av dessa har fel. De har ju samma material att utgå ifrån.

Den amerikanska regeringen försöker att rättfärdiga kriget och man kan fråga sig vad som är orsaken till detta. Det kan vara så att man verkligen vill införa fred och välstånd i Afghanistan eller så kan det vara så att kriget gynnar de krafter om vilka Washington Post rapporterade för bara några dagar sedan. Det amerikanska folket finansierar via skatter den största övervakningsapparat som världen hittills skådat. 850 000 personer lever på denna till en kostnad av hundratals miljarder dollar årligen…

Carl Bildt är å sin sida väl medveten om att ”läckan” kommer olägligt inför det förestående riksdagsvalet om 8 veckor. Det svenska folket tycker inte om att oskyldiga kvinnor och barn får lida och att dessutom få betala detta via skattsedeln är nog inte vad ”väljarna” allra helst vill. Han har då ett intresse av att tona ner hela historien åtminstone fram till valet. Efter valet är det fritt fram igen.

Carl Bildt påstår att uppgifterna inte verkade innehålla någonting ”som militären inte visste tidigare”. Ja, något annat vore ju sensationellt eftersom de läckta uppgifterna kom just från militären.

Det som är riktigt allvarligt är emellertid att läckan är besvärande både för den amerikanska regeringen och för den svenska. Frågan uppställer sig då:

Vad kommer dessa båda intressen att göra med våra möjligheter att framledes kunna få del av information om övergrepp och fruktansvärda misstag där tiotals oskyldiga människor plötsligt sprängs i bitar bara därför att någon gjort något misstag. Hur ska vi som inte håller med om att ”lite spill får man räkna med” kunna beivra att militär leker med människors liv?

Kommer Internet nu att stängas ned eller kommer en helt vanvettig övervakning av våra kommunikationer att bli följden? Eller kommer dagens hemlighetspolitik att kollapsa?

Det är en djävulsk kapplöpning… Hinner vi först eller hinner ”de”?

Det är val den 19 september!

Det här inlägget postades i Wikileaks. Bokmärk permalänken.

En kommentar till En djävulsk kapplöpning… ?

  1. G W Bush skriver:

    Undrar om den där Bildt har samma problem med läskunnigheten som jag. Han borde se att vi faktiskt dödat många fler civila än vad som framkommit i pressen. Så det så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s