ÄNTLIGEN !

Piratpartiet har äntligen fått ”sjökort”. Det handlar om ett riktigt valmanifest – alltså vad Piratpartiet vill åstadkomma under den kommande mandatperioden i riksdagen.

Piratpartiets ”sjökort” skiljer sig från vad övriga partier presenterar genom att koncentrera sig på 3 huvudområden där de tidigare riksdagspartierna inte har en seriös politik för framtiden. Det handlar om Integritetsfrågor, Kulturfrågor samt Kunskapsfrågor.

Vi lever inte längre i industrisamhället och då behövs en ny politik på dessa områden:

1. Inom privatlivet vill Piratpartiet skydda den personliga integriteten. Så här skriver Svenska Dagbladet:

”Partiet anser att riksdagen steg för steg monterat ned medborgarnas integritet och rättssäkerhet och kräver att rättsstaten återupprättas. Det ska bland annat ske genom att alla delar av FRA-lagen och Ipred-lagen rivs upp, genom att användningen av personnummer begränsas och slentrianmässiga identitetskontroller, till exempel vid tågresor, förbjuds.”

2. Kulturpolitiken behöver också förändras. Här vill Piratpartiet öppna upp samhället så att alla kan få del av vår gemensamma kultur. Dagens Nyheter skriver:

”Partiet vill reformera upphovsrätten för att främja fri, icke-kommersiell inhämtning, nyttjande, förädlande och spridning av kultur och fri fildelning står inte oväntat högt på dagordningen. Kopiering, framförande och spridning av publicerade verk utanför näringsverksamhet ska avkriminaliseras och den kommersiella upphovsrätten begränsas till fem år.”

3. Piratpartiet vill slutligen ha en förändrad syn på kunskapsfrågor samt ett rejält moderniserat arbetssätt i skolan. Göteborgs-Posten citerar ur valmanifestet:

”Kunskapssamhällets möjligheter måste tas tillvara bland annat genom att patent avskaffas och forskningsresultat från statligt finansierad forskning blir lättillgängliga på webben och fria att använda. Skolan ska framtidssäkras genom användning av datorer och internet på alla nivåer. Myndigheter och offentliga datasystem ska använda öppen källkod.”

Det handlar om en ändrad syn på patentfrågor där Piratpartiet vill öppna upp den idag, i många fall, inlåsta kunskapen. Idag försvåras utvecklandet av nya produkter av att nödvändiga delkomponenter är låsta av patent. Då försvåras framtagandet av nya uppfinningar. Människor dör idag i tredje världen då de inte har råd att köpa medicin som stora läkemedelsföretag håller i ett strypgrepp.

Fler kommentarer om valmanifestet:

Jppirat, Kunskapsskapssamhället, Magnihasa, Blogge, Beelzebjörn, Sveriges Radio, Aftonbladet

Annonser
Det här inlägget postades i Framtiden, Piratpartiet, Val2010. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till ÄNTLIGEN !

 1. Joakim skriver:

  PP var en stor besvikelse efter jag röstade på dem i EU. Jag kommer absolut inte göra samma misstag i höst.

 2. Toledomahn skriver:

  PP har infriat alla sina löften dom gav inför EU-valet!

  Jag kommer garanterat att rösta på dom!

 3. HansJ skriver:

  Joakim:
  Trodde du att de skulle arbeta för Acta, SWIFT eller Datalagringsdirektivet?!?

  Låt mig berätta en hemlighet för dig. Jag röstade också fel i förra valet – riksdagsvalet.
  Jag tänker inte heller göra om det misstaget!

  Jag vill inte leva i en polisstat!

  Det ska inte heller någon av de som är unga idag behöva göra om några år så den här gången blir det Piratpartiet till riksdagen och jag tänker rösta direkt som förtidsröstningen startar!

 4. Curt Jonsson skriver:

  Mycket bra, Hans! Det här är värt att spridas

 5. Toledomahn skriver:

  Så djävla underbart att äntligen PP är på banan bland dom stora!

  Jag gråter av lyckotårar!

 6. Allan skriver:

  I det stora hela är PPs frågor ganska oviktiga, speciellt i ljuset av den massinvanring vi har som hotar grundvalen för hela det demokratiska samhället. En röst på PP är en totalt bortkastad röst. För min del blir det Sverigedemokraterna. Det är enda möjligheten att tvinga de etablerade partierna att ändra massinvandringspolitiken. Om 4 år är det för sent. Sverige är då på oåterkalleligt på väg mot ett land där du själv är främling och inte förstår de språk som talas omkring dig.

 7. Ping: Piratpartiets valmanifest… « Lotta Olsson (m) Blogg

 8. Niklas skriver:

  I det stora hela finns det inget viktigare än PPs frågor. Utan integritet så spelar det ingen som helst roll hur fin sjukvård vi har, hur stort budgetöverskott vi skapar eller hur fina skolor som byggs. Utan integritet har du ingen frihet, och då blir allt annat sekundärt.

  Detta måste sägas om och om igen: Utan integritet har du ingen frihet.

 9. linalj skriver:

  Det finns inga viktigare frågor än de PP står för. Jag prioriterar min frihet och rättsäkerhet framför både skatter och jobbpolitik.

 10. Bo skriver:

  Det är inget riktigt valmanifest.
  Ett riktigt sådant omfattar alla
  politikområden.

 11. Niklas skriver:

  Bo, vad finns i de övriga partiernas valmanifest om integritet? Om inget finns där, är de valmanifesten enligt din hypotes precis lika lite valmanifest som PP:s. Hur definierar du valmanifest? Vem bestämmer vilka områden som måste beröras? Nja, ditt resonemang håller inte riktigt.

  Utan integritet spelar andra friheter eller säkerheter någon roll alls. För då är du per definition inte fri, alls.

  Detta är ett krig mot det globala övervakninsmaskineriet, som uppenbarligen lyckats fånga in även våra liberala politiker i sitt nät, utan att de ens verkar ha förstått att de är fångade. Vissa verkar helt enkelt inte VILJA förstå. Det är ju så mycket enklare att vara lyckligt ovetande…

 12. Ping: Piratpartiets valmanifest! » gothbarbie's blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s