Är USA och Wikileaks i krig?

Retoriken från Pentagon de senaste dagarna får en verkligen att undra! Pentagon uttalar att Pentagons advokater minsann inte har talat med Wikileaks advokater. Pentagon ”beordrar” Wikileaks att lämna tillbaka dokument som tillhör USA? Om Wikileaks inte omedelbart lämnar tillbaka ”dokumenten” så ska Pentagon ta till andra medel…

Vad är detta?

Vem bryr sig om huruvida Julian Assange talat direkt med Geoff Morrell? För alla som följt nyhetsflödet är det fullständigt klart att Wikileaks bett Pentagon om hjälp med att gå igenom den information som de har tillgång till – Pentagon har vägrat att hjälpa till!

USA har aldrig blivit av med några dokument. Ingenting har så vitt Pentagon vet försvunnit, enligt Pentagons egen talesman, Geoff Morrell. Originalen finns fortfarande kvar där de alltid funnits.

Vilka medel ska Pentagon ta till om de inte åtlyds? Ska man låta lönnmörda Julian Assange? Ska man kidnappa honom på någon gata i Stockholm?

USA är bättre än så

Hela västvärlden är uppvuxna med USA som den stora hjälten. De tog emot våra hungrande. De hjälpte oss igenom två världskrig. De skyddade oss mot Sovjetimperiet.

I några år efter det andra världskriget så bar USA upp Förenta Nationerna och drömmen om en anständig och fredlig värld. Det var USA som stod som garant för yttrandefrihet och mänsklighet.

Några år under femtiotalet fick oss att undra men vi var rädda för ryssarna. USA var ändå frihetens hemvist på jorden. Jag minns den 22 November 1963, den dag som president John F. Kennedy blev skjuten. Jag var åtta år gammal då och jag grät hela dagen. Det var min president som blev skjuten.

Med Watergateskandalen och avslöjanden av lögner på högsta nivå så fick sig vår idé om Amerika en rejäl törn. Vi trodde att Amerika var så mycket bättre. Med Vietnamkriget fick vi ånyo en påminnelse om krigets fasor. Just detta att vi fick veta någonting om kriget var en nagel i ögat på den amerikanska militären. Genom att vanligt folk förfasade sig över händelser som ‘Song My‘ och kunde se polischefer mörda folk på gatan så ”försvårades” kriget.

USA införde ett nytt arbetssätt. Journalister skulle ”bäddas in” (be embedded) i de stridande styrkorna. På så sätt kunde de inte längre arbeta oberoende. De var beroende av stöd och tillstånd och förtroende vilket vi också hör ett uttryck för i Pentagons talesman Geoff Morrells presskonferens ovan. Är man i den situationen så kommer man dels att sympatisera med de man bor ihop med, äter ihop med och ”strider” ihop med. Den oberoende journalistiken fängslas så att säga.

Men övergreppen upphör inte – det är bara så att få rapporterar om dem.

Ändå vet vi att USA kan så mycket mer… Ändå vet vi att USA är så mycket bättre

Behov av hemligstämpling i militära sammanhang finns framförallt i hemlighållandet av planeringar och förberedelser av ”aktioner”. Fienden ska inte veta hur många man som ska sättas in och var och inte heller hur. Helst ska anfallet inledas helt oväntat.

Efter att aktionen avslutats finns inte mycket mening med ett fortsatt hemlighållande. Det kan kanske hävdas att kunskap om strategi och hur ett storskaligt anfall byggs upp och planeras skulle kunna ha ett skyddsvärde men det är en annan sak än vad jag syftar på här.

Det finns alltså ingen anledning att hemlighålla hur ”aktioner” fortlöpt speciellt länge efter att genomförandet av dem är avslutade. Kvar finns behovet av att hålla den allmänna opinionen ovetande om övergrepp som gått överstyr. Detta därför att opinionen är ”blödig” och inte förstår att man får räkna med ”lite spill” om det ska gå undan – en mamma här, några barn där – är nödvändigt ”spill” i krig. Vanligt folk förstår inte detta.

När Wikileaks avslöjar hemliga dokument som aldrig borde varit hemliga därför att de inte påverkar operationerna utan endast döljer brott mot obeväpnade civila, hjälplösa mammor och oskyldiga barn så är det en helig plikt att offentliggöra dessa.

Varför behövde illdådet med helikoptermorden hemligstämplas? Skulle verksamheten fortsätta? Eller upprepas? Eller sopas under mattan?

Vad i allt det som Wikileaks avslöjat finns någonting rättfärdigt? Finns det något sådant så är frågan varför det behöver vara hemligt… varför behöver det sekretesstämplas? Några rent militärtekniska skäl finns inte.

Det ligger i allmänhetens intresse att sådana saker kommer upp i ljuset. Varför kämpar då USA emot?

Är USA i krig med Wikileaks och Piratpartiet?

Annonser
Det här inlägget postades i Framtiden, Hotbild, Internet, Pentagon, Piratfrågor, Piratpartiet, The Washington Post, Wikileaks. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Är USA och Wikileaks i krig?

 1. Fredrik Larsson skriver:

  +1

  Bra skrivet, du plockar isär de olika frågorna från varandra på ett utmärkt sätt. Det enda som saknas är den svåra debatten om namn.

  Jag har själv inte granskat doumenten så jag kan inte säga om man publicerat namn eller persondata eller hur mkt.

  Mvh
  Fredrik Larsson

 2. HansJ skriver:

  Tack för omdömet!
  Jag håller med om att frågan om namn är den svåraste. Därför är det också väldigt svårbegripligt att Pentagon vägrar att hjälpa till. De har 80 analytiker som sitter just nu och går igenom materialet (siffran från Geoff Morrell).

  USA är alltså inte intresserade av att skydda sina egna källor?!? De väljer att riskera sina egna källor AV REN TJURIGHET!

  Prioriteringen ligger alltså enbart i att skrämma framtida uppgiftslämnare till Wikileaks. Men framtida uppgiftslämnare till den amerikanska krigsmakten då – är de bara några araber som inte betyder nåt så fort de lämnat sin bit information?

 3. Ping: Piratpartiet står upp för Sverige och Wikileaks « Christian Engström, Pirate MEP

 4. Ping: Piratpartiet står upp för Sverige och Wikileaks | Piratkopiering

 5. Ping: Tweets that mention Är USA och Wikileaks i krig? | Hans Blogg -- Topsy.com

 6. Iranpoor skriver:

  Hej och tack för din artikel. Jag är ungefär lika gammal som du ty grät jag också för J.F.K. när han blev skjuten. Efter så många år har jag också ändrat mig om det fria, härliga landet. Om den satan´s som ”Khomaieni” har sagt ett enda sanning i hela sitt liv var det när han kallade sin far som ”stora satan”. Det är dagens Amerika.

 7. Josef Boberg skriver:

  ”Är USA i krig med Wikileaks och Piratpartiet?”

  Tja… – Hans – vem vet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s